Herdenking 2020

Het verhaal

“75 Jaar vrijheid” is dit jaar het thema van de landelijke herdenking.

 

Pas als het donker is
weet je dat het licht was.
Ik, niets anders dan licht geproefd,
zag alleen een glimp van donker
op het journaal en in schoolboeken.
Ik leef zonder honger,
zonder schoten om de hoek,
zonder raketten als strepen door de lucht,
zonder angst voor razzia’s
zonder…
Zonder wat?
Geen benul van het donker
en gelukkig maar.
Herdenk het donker zodat je
het licht kunt zien,
ervan kunt genieten en
het over de wereld kunt verspreiden.

door Tamara Tromp.

Dit is het gedicht van één van de winnaars van “Dichter bij 4 mei”, de dichtwedstrijd die elk jaar gehouden wordt onder jongeren van 14 tot 19 jaar. De winnaars droegen hun gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam of tijdens herdenkingen in de voormalige kampen Amersfoort, Vught en Westerbork.

Het was stil op de begraafplaats Huizum….
Waar anders drommen mensen samenkomen, er militairen en een afvaardiging van de Gemeente staan te wachten met hun kransen, het Oorlogsgraven Comité druk doende is met de voorbereidingen (enkele stoelen klaarzetten, programma’s uitdelen, de spreker van de avond begroeten) … was het nu oorverdovend stil!
De vlaggen hingen halfstok, Mirjam, de trompettiste was uitgenodigd voor de “Last Post”, het Comité had rozen voor iedere gevallene van de oorlog en in stilte maakten deze 4 mensen hun rondgang over het kerkhof. Bij ieder graf een stil moment, een lichte hoofdbuiging in diep respect… de kransen van de Gemeente en het Comité kwamen op de staanders bij de 5 graven van de Geallieerde militairen.
Na deze indrukwekkende rondgang blies de trompettiste het signaal…ze waren 2 minuten, in ontroering, stil en er waren tranen bij het luisteren naar de “Last Post”. Bovenstaand gedicht werd voorgelezen door Helga de Graaf, de vlaggen in eerbied weer gestreken, het Comité vervolgde zijn weg naar huis, de laatste trok het prachtige hekwerk dicht…
En opnieuw was het doodstil op de begraafplaats in Huizum…

De herdenking in beeld