Verzetsman Leendert Sinnema

Leendert Sinnema, geboren op 27 april 1886 en overleden op 18 februari 1945 in een buitenkamp van Neuengamme, Arbeitslager Dessauer Ufer in de haven van Hamburg.

 

leendert-sinnema

In 1940 begon hij op eigen initiatief vervalsingen aan te brengen in het bevolkingsregister om de Duitse bezetter te misleiden. Hij was woonachtig Achter de Hoven en in dienst bij de Gemeente Leeuwarden. In 1942 werd hij door de Landelijke Organisatie voor Steun aan Onderduikers (L.O.) benaderd. Hij was toen chef bevolking en militaire zaken en  verleende zijn hulp omdat hij belang zag in het ondergronds werk.

Om de Sicherheitsdienst op het verkeerde been te zetten, werd de identiteit van een overledene overgebracht op die van een illigaal werker, als de leeftijd overeenkwam op de datum van overlijden. Illegalen hadden dus een valse naam. Geboorte aktes waren aanwezig, het enige dat ontbrak waren de verdonkeremaande overlijdensaktes. Twee jaar lang was de afdeling bevolking de Duitsers aan het tegenwerken. En alles ging goed tot 28 december 1944. Toen werd Sinnema opgepakt door de Sicherheitsdienst. Zijn zoon Henk (geboren in 1924) werd ook opgepakt, thuis als onderduiker en beide werden overgebracht naar de Spaarbank aan het Zaailand. Daar werden ze mishandeld. 10 Dagen later werd Leendert Sinnema op transport gesteld naar het beruchte Scholtenshuis in Groningen als 57 jarige. Na verhoren met veel geweld naar later bleek, werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Neuengamme. Daar moest onder barre omstandigheden opruim- en reparatiewerkzaamheden na bombardementen verricht worden. En op 18 februari 1945 overleed hij in Arbeitslager Dessauer Ufer, Hamburg. Zijn graf werd na de oorlog ontdekt en op 25 oktober 1951 is zijn stoffelijk overschot in stilte herbegraven op de begraafplaats Huizum.

Leave a Comment